Fernando Gaviria ha començat molt fort l’any sent profeta a la seva terra. Es va endur una victòria a l’Argentina, i ha dominat tots els esprints de la Colòmbia Oro y Paz. Sense dubte, aquestes victòries les ha aconseguit gràcies al gran equip que l’acompanya, el Quick Step, amb rodadors com Keisse i Schachmann per tirar del pilot i dos compatriotes que li han preparat uns trennos immillorables. Un és el veterà argentí Richeze i l’altre, l’emmarcat d’avui, el joveníssim colombià Álvaro José Hodeg!

 

[button link=”http://www.radiomolinsderei.cat/#/programs/letapareina/radiomolinsderei_podcast_16168″ type=”big” color=”red” newwindow=”yes”] Escolta el podcast on el Marc Vives ens descobreix Álvaro José Hodeg.[/button]

 

L’Álvaro va néixer fa 21 anys, el 16 de setembre del 1996, a Montería, capital del departament caribeny de Córdoba. Però, abans de repassar la seva trajectòria, volem parlar del seu cognom, ja que d’aquí ja en podem treure algunes bones anècdotes.

Doncs bé, el cognom original del seu pare, d’origen escocès, és Hodge (pronunciat [Jodch]), per tant li hauríem de dir així! Malgrat això, a la partida de naixement de l’Álvaro es van equivocar i van intercanviar la g i la e, de manera que actualment li diuen de diverses maneres… Ell comenta que tant li fa com diguin.

Ah! I per acabar-ho d’embolicar, a l’ascendència escocesa per part de pare se li suma la libanesa per part de mare!! Per aquest motiu el seu segon cognom és Chagüi.

Aquest corredor amb una barreja tan internacional era un nen inquiet però bon estudiant, que practicava l’esport com a eina per canalitzar el seu excés d’energia. A Córdoba el ciclisme no és gaire popular i no hi ha instal·lacions on practicar-lo, de manera que els seus esports van ser el tenis taula, el tenis, el voleibol o el futbol.

 

Álvaro José Hodeg a una imatge de la seva infància extreta de la seva compta d’Instagram.

 

Una lesió va impossibilitar-li seguir practicant una sèrie d’esports i això va fer que comencés a anar amb bicicleta. Va iniciar-se en el ciclisme acompanyat del seu pare pels entorns de la ciutat i per uns terrenys propietat de la família. A Córdoba va estar corrent fins els 15 anys, on guanyava tot el que disputava. Tot i això, la calor i la humitat d’aquell departament feien molt complicat progressar com a ciclista.

Va ser en aquest moment que va adonar-se que seria difícil desenvolupar-se com a ciclista a la seva regió i va decidir que la única opció de créixer era marxar a Medellín per poder entrenar amb més qualitat i recursos.

Allà l’Álvaro hi tenia un tiet, de manera que, amb 15 anys, va deixar casa seva animat per la família per traslladar-se a Medellín a estudiar el batxillerat i poder complir el somni de ser ciclista professional. Un cop a la gran ciutat colombiana va començar a entrenar-se a un velòdrom i va ser allà on el seleccionador nacional el va veure i el va convocar pel campionat Panamericà juvenil del 2014.

Doncs bé, resulta que a la que va ser la seva primera competició ciclista rellevant, va endur-se la medalla de bronze a la prova de velocitat!

 

Álvaro José Hodeg a una imatge promocional de l’equip Quick Step.

 

També va participar de la prova de ciclisme en ruta on va fer 8è! Aquest fet no va passar desapercebut pels scouters, un noi corpulent que havia vingut del carib de sobte guanyava una medalla a uns campionats continentals sense haver participat mai de cap prova! Carlos Mario Jaramillo, ex ciclista colombià, seleccionador nacional i director de l’equip Continental Coldeportes (bressol de Gaviria o Henao, entre d’altres), ràpidament el va fitxar pel 2015.

Però no tan sols ell, també Matxin, scouter del Quick Step es va fixar en ell i va començar a fer-li un seguiment personalitzat.

El 2015 va seguir progressant en una estructura llançadora de grans talents i ja va participar amb la selecció colombiana dels mundials de Richmond. Allà es va endur una gran decepció, ja que va punxar i no va poder disputar la victòria final.

Va seguir un any més a Colòmbia entrenant-se tant a la muntanya com a l’esprint sota la supervisió del seleccionador colombià de pista, Jaime González.

 

Hodeg es fotografia amb un dels seus ídols, el triple campió del món Peter Sagan.

 

Matxín, que en aquell moment ja feia un parell d’anys que el seguia, va donar la oportunitat a l’Álvaro a finals de 2016 de participar de diversos camps d’entrenament amb el Quick Step. Allà va poder compartir estada i experiències amb corredors que admirava com Kittel, Boonen o Gaviria, amb qui havia coincidit també al Coldeportes.

Hi ha una bona anècdota d’aquella concentració: L’Álvaro explica que un dia de pluja a dalt d’un port, en Tom Boonen va regalar-li una jaqueta i uns guants amb la promesa que li servirien per els anys que correria a l’equip. Amb 19 anyets es va aferrar a aquest regal i encara ara no s’ha separat d’ells!

Ara segur que té jaqueta i guants propis, perquè l’Álvaro, amb tan sols 21 anys, és ja corredor professional del Quick Step. Després d’un 2017 on es va endur el Mallot per punts del Giro sub23 i va aconseguir una etapa i 2 segons llocs al Tour de l’Avenir, va participar com a stagière en l’equip belga.

 

Hodeg celebra la victòria del mallot per punts al Giro sub23.

 

Aquest any l’ha començat molt fort acompanyant Gaviria allà on va, i pel que sembla és una fórmula que funciona i que seguirà al llarg de l’any. Els dos ciclistes tindran un calendari molt similar, tot i que possiblement l’Álvaro també gaudirà d’opcions de ser l’esprinter principal en alguna prova.

Estem encantats que a Colòmbia aparegui una nova perla en la velocitat i les clàssiques i estem segurs que amb el seu 1’86m i 76Kg, el Quick Step s’assegura seguir dominant les clàssiques amb el seu amic Fernando Gaviria.

L’Álvaro José Hodeg té pàgina web, si voleu fer-hi un cop d’ull és aquesta: https://alvarohodeg.com/

I a les xarxes socials el trobareu a twitter: @alvaro_hodeg o Instagram: @alvarohodegchagui