www.etapareina.cat AMBER NEBEN

La vida d’Amber Neben és una autèntica muntanya russa, amb només 4 anys va sobreviure a un atac de meningitis espinal. Va estar 3 dies en coma i els metges van dir que difícilment sobreviuria i que, en cas de fer-ho, perdria l’audició.

[button link=”http://www.radiomolinsderei.cat/#/programs/letapareina/radiomolinsderei_podcast_12963?s=1597″ type=”big” color=”red” newwindow=”yes”] Clica aquest botó i t’expliquem l’apassionant història de l’Amber Neben![/button]

 

No només va sobreviure, sinó que un cop a l’institut jugava futbol i feia curses de muntanya. Corrent va començar a destacar i gràcies a això va aconseguir una beca per la Universitat de Nebraska! S’ho prenia tan seriosament que entrenava a totes hores i per culpa d’aquest sobre entrenament va patir unes fractures per estres físic que van aturar la seva progressió i va haver de deixar de córrer per passar a ser entrenadora.

Posteriorment va graduar-se en Biologia i va descobrir el ciclisme. Mentre era a la Universitat de Irvine (Califòrnia) va fer un TOP-10 a la final del campionat ciclista universitari, resultat que la va convèncer per fer el salt al ciclisme professional.

Tot i que va començar amb el ciclisme de muntanya, un dia va participar en una etapa d’una cursa en carretera, el final era duríssim i les rivals molt potents, però l’Amber va guanyar! Aquesta victòria va fer-li canviar d’idea i dedicar-se al ciclisme de carretera. Era l’any 2001 i ja tenia 26 anys!

Després d’unes quants èxits, va ser triada per córrer els Mundials de 2001 i 2002, tot anava perfecte fins que el 2003 li van detectar una substància prohibida a un control antidopatge, 19-norandrosterona, un anabolitzant que finalment es va considerar que no havia estat consumit per dopar-se intencionadament i la sanció va ser rebaixada a 6 mesos.

El 2004 va tornar amb força i es va quedar a les portes d’anar als Jocs Olímpics, torna a competir amb bons resultats, guanyant el Tour de l’Aude dos anys seguits, el 2005 i el 2006.

Semblava que la muntanya russa de la vida de l’Amber Neben tornava a pujar però el 2007 li preparava una altra baixada, li detecten un melanoma i ha de deixar la competició per rebre tractament. Si va superar la meningitis, això seria bufar i fer ampolles per ella, i així va ser! Va superar-ho i un any després és seleccionada per disputar els JJOO de Beijing…I guanya la medalla d’or en contrarellotge individual! Tenia 31 anys.

A partir d’aquí venen anys de competició i victòries: El 2009 guanya una etapa a la Gracia-Orlova i una altra al Giro, un any més tard aconsegueix una etapa al tour de Nova Zelanda i el memorial Davide Fardelli. L’any 2011 aixeca els braços a l’open de Suede TTT i el Chrono de les Nacions davant de Kristin Armstrong i el 2012 guanya els Panamericans CRI, 2 etapes a la Vuelta al Salvador, 1 etapa a l’Exergy Tour, els campionats USA CRI, l’open de Suede TTT, es proclama campiona del món en contrarellotge per equips i repeteix a la Chrono de les Nacions.

Massa alegries… Una sèrie de problemes físics i personals redueixen les seves participacions al mínim durant dos anys, el 2013 i el 2014. Però l’Amber Neben és una lluitadora i el 2015 torna amb més força, i tot i que encara no guanya cap cursa, reprèn el nivell competitiu d’anys anteriors de cara a 2016, any en què guanya el Chrono de Gatineau, 2 etapes i la general de la Route de France i recupera el títol mundial de CRI davant Ellen Van Dijk i Katrin Garfoot!!

 

Etapa Reina Ciclisme en català

Ellen Van Dijk i Katrin Garfoot al podi de Doha, on van ser superades per Amber Neben a la contrarellotge individual.

 

Paral·lelament continua amb els seus estudis d’entrenadora esportiva i ha escrit un llibre sobre els problemes que s’ha trobat i com els ha afrontat. Tingueu present que durant la seva carrera ha participat en 719 curses amb un total de 56.180 Km, 66 victòries i 166 podis, una estadística envejable!

I atenció! L’Amber té un lema, el de les quatre “pes”; Perseverance, Patience, Perspective, Power.

Estareu pensant, i ara què? Plega? Doncs de moment no ha anunciat que farà el 2017. El Bepink, el seu equip, no continua. Ja veurem que passa. Us ho explicarem a l’Etapa Reina!

Per cert, la imatge de portada és de Cor Vos i l’hem agafat de la pàgina web Cycling Tips, allà hi trobareu fotos magnífiques de les millors ciclistes del món!

2 respostes

Els comentaris estàn tancats.