Avui tenim el luxe de parlar amb un home que ho ha viscut tot al món del ciclisme, des de la cara més amarga fins a la glòria més absoluta.

Pel seu palmarès i la seva experiència veiem que es tracta d’una persona que ha dedicat tota la seva vida a aquest esport, ja que amb sol 29 anys ja dirigia al mític equip Mapei!

Aquesta temporada ha iniciat un projecte enorme, el de dirigir a l’equip UAE Emirates, una estructura que pretén convertir-se a curt termini en un equip capdavanter.

 

 

Bona tarda Joxean Fernández Matxin!

Bona tarda!

 

Ara que no hi ha competició, estàs de vacances?

No! Ara és moment de dur a terme el treball menys visible, el d’organitzar estructura, infraestructura, hotels, vestuari…

 

Si parlem del naixement del projecte, crida l’atenció que tot sorgeix en un lloc com els Emirats Àrabs, amb molt poca cultura ciclista. Acostumat a treballar per a equips espanyols, italians o belgues, com està sent l’experiència?

Malgrat que sembli que no hi ha tradició, ara mateix el ciclisme als Emirats Àrabs és un esport emergent. Està molt ben considerat i posicionat. El ciclisme aquí té molt bona imatge i molta repercussió.

 

Sota la teva direcció, el Saunier Duval va ser premiat i considerat com el més rendible del món, és a dir, que amb poc feies molt. Ara, comptar amb els mitjans amb els quals comptes a l’UAE ha de ser fantàstic!

Són cicles en la vida, en els quals has d’afrontar objectius, compromisos i ambicions moderades, ja que no sempre es compleix tot el que tenim previst, però és clar que ambicionar ser un dels millors equips del món comptant amb els corredors que tenim no és fanfarronejar, únicament respon a ser objectius i realistes.

 

I com valores la temporada que ara acaba?

Sincerament no faig una valoració per estar súper satisfet.

És clar que hem aconseguit victòries importants i hem estat protagonistes a grans carreres i això fa que ens puguem posar un aprovat, però sobre el paper ambicionàvem un pèl més, per això hem de ser coherents amb el que es pretén, i amb la qualitat de corredors que tenim, les expectatives eren aconseguir una mica més del que hem aconseguit.

No estic insatisfet, encara que m’agradaria haver aconseguit més.

 

Aquest serà el teu segon any a l’equip, potser aquesta temporada ja tindràs més pressió?

Sí que és cert que volem ser un referent a nivell mundial, i per ser-ho no solament cal dir-ho, també cal demostrar-ho, així que estem en aquest procés.

 

 

Parlem una mica del UAE 2019, feu una gran aposta per la joventut, ja que dels 9 fitxatges, 8 són nois de menys de 24 anys.

Ja sabeu del meu convenciment per la gent jove i els nous talents, així que jo no ho veig com una aposta, és més una certesa.

Ja veuràs com te’n recordaràs d’aquesta conversa durant molt temps perquè són corredors que es convertirán en un referent a nivell mundial els propers anys per la qualitat que tenen.

Tenir a aquests homes no és una aposta, és una absoluta garantia.

Amb ells, podem dir que tenim un dels millors blocs no solament de present, sinó també de futur.

 

De fet, ets considerat com el primer scouting del món del ciclisme, buscant joves talents per incorporar-los a l’equip Quick Step, que aquesta temporada ha recollit els fruits de tot el teu treball durant anys. I grans equips com Sky treballen a la mateixa direcció, mirant cap avall per incorporar joves ciclistes.

Bé, Sky no ha mirat cap avall… ha mirat cap amunt! Un ciclista jove no solament pot aportar un bon resultat, a més és l’expectativa i el somni que crea i l’interès que atrau a molts aficionats com vosaltres.

 

També apostes per altres ciclistes colombians com Sergio Henao, que dóna la sensació que en un equip com Sky no ha pogut brillar tot l’esperat. Què podem esperar d’ell en 2019?

Bé, jo crec que Henao a Sky sí que ha brillat. Ha estat una peça fonamental de l’equip! Va començar guanyant moltes carreres, com Paris Niça i després Sky ha tirat del Sergio per salvar moltes grans curses, a més, aquest any i treballant per el guanyador del Giro (Froome), ha fet el 13 en la general.

Per a nosaltres Sergio és un baluard molt important perquè afronti carreres d’una setmana amb objectius de líder indiscutible.

A més, si necessitem que faci una mica més, sabem que ho sap fer perquè ja ho ha fet, així que és una garantia.

 

En aquest programa ens encanta parlar de ciclistes joves, un dels col·laboradors està enamorat de Pogacar, un altre de Philipsen, els dos estaran en el teu equip…

Jo crec que són dos dels corredors amb més talent que hi ha en categoria sub23. Et recordo que no és que siguin joves… És que són del 98, tenen 19 anys! Veient el que han aconseguit amb aquesta edat em fa estar més que segur.

No els veig com una aposta, són una realitat de curt a mitjà termini, potser no de l’instantani.

A aquests joves cal deixar-los espai, necessiten tenir la seva evolució i creixement sense pressionar-los. No els demanarem més del normal ni els farem un calendari de més de 60-65 dies de competició perquè no se’ls acumuli el cansament.

Hi ha una cosa que crec que és vital per a corredors joves: Que l’equip els doni l’afecte i la confiança perquè puguin donar el que tenen dins.

 

 

Si passem a parlar dels capos de l’equip, fa anys, quan Aru va guanyar la Vuelta, vaig apostar amb un col·laborador que l’italià guanyaria més grans voltes. Mantinc l’aposta?

Aru és un corredor amb un potencial ES-PEC-TA-CU-LAR! Segueix confiant perquè jo ho faig. Crec en el seu potencial, crec en ell com a persona, i estic convençut que no ens defraudarà a cap moment.

 

També volem preguntar-te per Consonni. Quin va a ser el seu rol aquesta temporada? Tindrà les seves oportunitats?

Tots tindràn les seves oportunitats! Però en tot cas, anem a ser honests, en aquests moments Gaviria és el velocista més important del món, llavors si intentem donar espai a Consonni corrent també Gaviria, no serem molt coherents.

Corrent Gaviria tindrem un líder únic, no et càpiga cap dubte.

En tot cas, Consonni tindrà els seus espais i l’arribada de Gaviria li donarà a Consonni un plus motivacional i competitiu que li faran ser millor ciclista del que ja és.

 

A Kristoff el veurem més a les pedres, o també esprintant?

El veurem fer esprints, no et càpiga cap dubte! No estem fent un equip per menysprear a cap ciclista. Estem reforçant un equip perquè sigui millor!

Jo no veig ara mateix moltes estructures més fortes com a bloc que la nostra si disputem els esprints amb Kristoff i amb Gaviria organitzats i lluitant units.

Possiblement el treno amb mes experiència sigui el de Quick Step, però el nostre bloc fa por!

 

 

 

Per acabar, des d’aquest programa, l’any passat vam començar una iniciativa per empènyer als afeccionats a animar a un ciclista que disputi la Volta a Catalunya. El ciclista canvia cada any, però sempre ha de ser estranger, jove i que visqui el seu primer any en el World Tour. Podrem comptar amb algun ciclista del UAE per aquest any?

Sens dubte! Jo l’any passat vaig avisar abans de la Volta que un jove anava a ser la sorpresa en aquesta carrera. Parlava d’Álvaro Hodeg, que va guanyar la primera etapa i es va posar el mallot de líder en la general.

 

Sí! Álvaro va ser molt simpàtic i molt agradable amb nosaltres a la passada Volta, on vam tenir ocasió de xerrar amb ell!

 

 

 

Bé, i encara que encara queda molt, t’atreveixes a donar un nom per la Volta 2019?

Com sabeu, la coincidència amb les clàssiques de pavès aquest any va a provocar que molts dels nostres joves estaran disputant carreres al Nord d’Europa.

Però un dels joves talents dels quals ja hem parlat, estar-vos atents perquè segurament estarà en la Volta a Catalunya, donarà molt que parlar en el futur i es diu Tadej Pogačar

 

 

Escolta l’entrevista a Joxean Fernández Matxin, mànager esportiu de l’equip UAE Emirates, que ha estat molt amable atenent-nos a l’Etapa Reina d’aquesta setmana!