Avui a l’emmarcat us portem un corredor que fa molt temps que està al nostre llistat i probablement ja l’haureu vist per televisió el 2017. Viatjem fins el centre d’Europa per descobrir Kilian Frankiny!

En Kilian Frankiny va nèixer el 1994, per tant no és tant jove com altres corredors que us acostumem a presentar, però avui us el presentem aprofitant que ja ha fet el seu debut aquest any d’una manera brillant a la Volta al País Valencià i que aquesta serà la seva segona temporada al World Tour, aquella on diem que ha de demostrar si té fusta de campió o es quedarà en un gregari.

 

[button link=”http://radiomolinsderei.cat/#/programs/letapareina/radiomolinsderei_podcast_16231?s=2124″ type=”big” color=”red” newwindow=”yes”] Escolta el podcast de l’EmMARCat del Kilian Frankiny clicant aquest botó.[/button]

 

Comencem pel principi, el Kilian va néixer el 26 de febrer de 1994 (està a punt de fer 24 anys) a Reckingen, un poblet Alpí de parla alemanya al sud-oest de Suïssa, al bell mig dels Alps. Actualment viu a Naters, un municipi proper al del seu naixement, però situat a la vall del riu Roina.

De ben jovenet es va enrolar al club del districte on vivia, el VC International Brig i després de destacar en les etapes formatives, el 2011 va passar a junior. En el seu primer any a la categoria va aconseguir victòries menors i va ser subcampió nacional en ruta. També va participar de proves alpines italianes i dels europeus, on va ser 65è.

 

Kilian Frankiny amb el BMC development team. Imatge extreta del seu compte d’Instagram

 

Un any després, la seva segona temporada de júnior, va realitzar un calendari més complet amb participació ja a diversos països europeus i a proves UCI. Fins i tot va córrer alguna cursa UCI sub23 amb la selecció suïssa. És cert que no va aconseguir cap victòria, però té diversos top10 a etapes de muntanya i generals. Finalment va participar dels europeus i el Mundial de Valkenburg sense destacar a cap de les dues competicions.

L’any 2013 fa el pas al sub23 de la mà del BMC Development Team. El BMC, equip americà amb patrocini de la marca de bicicletes suïssa, amb bon criteri es va voler assegurar un dels ciclistes més prometedors del país.

El primer any va ser d’aprenentatge i per això ja va començar a córrer proves importants Continentals i UCI sub23 com a gregari. Al campionat nacional sub23 va acabar 17è.

El 2014 va ser un any decebedor, perquè podia representar una bona oportunitat per fer una passa endavant, però com el 2013, no va aconseguir cap victòria ni va viure cap moment destacat durant la temporada tot i participar de proves molt importants.

 

Kilian Frankiny encapçala el pilot amb el mallot suïs. Imatge de Josef Vaishar.

 

És el 2015, any que en faria 21, quan va començar a demostrar que podia ser un corredor World Tour. A l’equip va destapar-se com a líder a la majoria de proves del calendari continental i sub23. Pel que fa al seu rendiment cal destacar que durant la primera part de l’any és molt regular i sempre ronda el 20è lloc de la General de les voltes on participa.

A l’estiu va viure el seu millor moment al ser 6è al nacional i 4t a la General del Giro del Valle d’Aosta competint contra els millors ciclistes del món a la seva categoria. (un altre emMARCat, Laurens de Plus, va ser segon)

A final de temporada el van fer participar com a stagière amb el BMC, però en aquell moment l’equip encara no el veu del tot preparat i decideixen que realitzi una quarta temporada amb l’equip filial. La decisió sembla encertada, ja que es converteix en un dels corredors més punters sub23.

A la primavera corre totes les clàssiques belgues i italianes sub23 i aconsegueix resultats tan destacables com un 11è lloc a la Lieja, tot i no ser el seu territori preferit. Finalitza 3r a la Course de la Paix i 6è al Tour de Savoia competint amb EmMARCats ja assentats com Enric Mas, Tao Geoghegan Hart o David Gaudu.

A més aquell any va guanyar el Giro al Valle d’Aosta gràcies a la renda aconseguida a l’imposar-se a l’etapa reina. També acaba 3r al Tour d’Alsace i 7è al Tour de l’Ain. Al Tour de l’Avenir, potser passat de forma, no aconsegueix lluitar per la victòria i finalitza 40è.

 

Kilian Frankiny durant la disputa d’una contrarellotge amb l’equip BMC. Imatge extreta del seu Instagram

 

La temporada l’acaba d’una manera brillant amb una 11a posició al Campionat europeu i un gran 5è lloc al Piccolo Giro di Lombardia.

La seva etapa sub23 havia acabat i tocava seguir creixent amb el primer equip del BMC el 2017 i ajudant tot el possible als líders de l’equip. Dit i fet, en Kilian va mostrar-se en tot moment com un gran gregari a la muntanya de Voltes World Tour com Catalunya o Dauphiné i també va ser una peça important a les cronos per equips.

A final de temporada va estrenar-se a una Gran Volta disputant la Vuelta, on la mala sort se li va aparèixer en forma de caiguda que li va provocar una fractura del coll del fèmur. Això el va obligar a dir adéu al que restava de temporada.

Aquest 2018 ha començat fort la temporada i sembla que pot tenir un paper protagonista a l’equip a voltes menors i en etapes dures. Ha sigut el millor del BMC a València, on a més de fer top10 a la classificació general final, ha guanyat la dels joves i serà un corredor important al Tour d’Abu Dhabi que comença aquesta setmana.

 

Kilian Frankiny millor jove a la Volta a la Comunitat Valenciana.

 

Caldrà estar atents de la seva temporada, el seu contracte amb el BMC finalitza aquest any i s’haurà de guanyar la renovació.

Si voleu saber més del Kilian Frankiny, podeu fer un cop d’ull a la seva pàgina web: https://www.kilianfrankiny.ch/

O seguir-lo a les xarxes socials:

Twitter: @FrankinyKilian.

Instagram: @frankiny

Facebook: @frankinykilian