Queda tot just un mes per l’inici de la gran festa del ciclisme a Catalunya, el dia 19 de març de 2018 començarà la 98a edició de la Volta a Catalunya i enguany, a més de gaudir de tota l’espectacularitat que temporada rere temporada ens ofereix la Volta amb un cartell de luxe, el diumenge 25 i coincidint amb la darrera etapa a Montjuïc, la Volta estrena prova femenina!

Per saber més coses de com es presenta aquesta edició, el senyor Rubèn Peris, director de la Volta, ha tingut l’amabilitat de parlar amb nosaltres i explicar-nos-ho!

 

[button link=”http://radiomolinsderei.cat/#/programs/letapareina/radiomolinsderei_podcast_16231?s=510″ type=”big” color=”red” newwindow=”yes”] Escolta el podcast de l’entrevista al director de la Volta, el sr. Rubèn Peris.[/button]

 

Bona tarda! Un mes i ja hi tornem a ser!

Sí!, sembla que era ahir que vam acabar la Volta 2017 i ja la tornem a tenir aquí. En un mes comencem la 98a edició.

El 8 de març la presentació.

Exactament, el 8 de març donarem tots els detalls, malgrat tot, les etapes ja les hem anat dient totes i a la presentació anunciarem el recorregut pas a pas.

Alguna sorpresa preparada per la presentació?

No, la veritat és que ha sortit una Volta maca, espectacular… dura! Però no hi ha cap sorpresa més, procurem tenir definit el recorregut cap al mes de desembre per tal que els equips puguin fer millor la planificació de la temporada. Així que no, no amaguem res.

De moment el que no és sorpresa és la participació, de luxe com cada any!

Doncs sí! No podem confirmar-ho perquè el reglament del World Tour dona temps fins al dia abans per confirmar la preinscripció, però pel que ens va arribant dels diferents equips, la participació serà de luxe.

La veritat és que nosaltres quan preparem el recorregut ja ho intentem fer prou atraient com perquè els ciclistes vulguin venir.

Hem sentit noms molt engrescadors: Vaverde, Quintana, Barguil, Pinot, Henao, Bernal, Nieve, Soler…

El bo i millor de cada equip estarà a la Volta, ja fa anys que ho estem aconseguint i la n’estem molt contents!

 

Al podi de la Volta a Reus, on el Marc va assolir la tercera plaça de la general, acompanyat del director de la Volta, el sr. Rubèn Peris.

 

El dia 8 coneixerem recorreguts exactes, però podem dir que molta muntanya, oi?

Bé, hi ha dues etapes de muntanya: A Vallter i la Molina i la de Vielha no és muntanya, però és molt dura, perquè per anar de Llívia a Vielha farem el Cantó, Perves… És dura, és dura…

Però atenció perquè a vegades prepares les etapes pensant que allà hi poden passar coses i altres etapes de les que no n’esperes tant poden ser més decisives. No se sap mai on es pot decidir la Volta. Fixa’t que fa dos anys el dia de Barcelona va canviar el podi!

La Volta està pensada perquè hi hagi emoció fins a l’últim moment. Així que recomano a la gent que no es perdi cap etapa.

Recordo també que fa uns anys a la primera etapa a Calella es fa formar una escapada i hi va haver una escabetxina tremenda, així que no saps mai on es pot decidir la Volta.

I repetir etapes com la crono per equips de Banyoles? Per l’aficionat va ser preciosa!

Sí, la veritat és que la crono per equips va ser espectacular, però genera una sèrie d’inconvenients de tràfic que fan que no es puguin repetir cada any perquè manté moltes hores les carreteres tallades i és complicat trobar carreteres per on es pugui disputar una etapa com aquesta i que no provoquin molèsties als habitants de la zona.

La gran novetat respecte la Volta 2017 és l’entrada d’ASO.

Bé, ASO ha entrat en la part de drets de televisió i de drets comercials i nosaltres seguim dirigint tota la part esportiva. Però vaja, l’entrada d’ASO es nota i es notarà més encara.

Recordem que ASO és l’empresa encarregada d’organitzar esdeveniments com el Tour, la Paris Roubaix, Lieja Bastonya Lieja…

Sí, i no només de ciclisme! També el Dakar o la marató de París. És l’empresa número 1 mundial.

Per tant, l’entrada d’ASO ha significat un fort impuls organitzatiu però cap canvi en la direcció de la Volta?

Sí, vull que quedi ben clar que la direcció esportiva de la Volta es segueix fent des del carrer de Riego al barri de Sants de Barcelona. ASO assumeix la direcció comercial i els drets de televisió, que és un món complicadíssim en la situació actual. Per això estic molt agraït i treballem molt a gust amb ASO.

L’entrada d’ASO atrau molts patrocinadors?

Estem vivint un moment complicat, però sí que és veritat que ells dominen molt aquest tema i sobretot dominen molt la televisió, i això sí que pot ser un factor molt importat per obrir-nos més portes.

Parlant de televisió, on podrem seguir la Volta?

La Volta es podrà veure per TV3, per Televisió espanyola, per Eurosport i uns 170 països podran seguir-la en directe arreu del món.

 

Tot i que es realitzaràn canvis, el mallot del líder de la Volta seguirà amb les franjes verdes i blanques del CC Sants.

 

Hem llegit que hi haurà nous mallots. Això vol dir noves categories?

No, vol dir que unificarem dissenys per fer-los més visibles pels aficionats. Sense canviar el blanc i verd del líder.

L’any passat vostè ens deia que hi havia una cosa que li rondava el cap i que tenia la il·lusió de dur-la a terme a la Volta, però no ens la va explicar perquè era sorpresa… Aquesta il·lusió ja l’ha complert?

Ah! No, no, és una cosa que tenim en ment però que encara no hem fet (riu). Vejam, hem de pensar que el 2020 farem el centenari i per l’edició 100 tenim pensat fer alguna cosa, sí.

Clar, nosaltres ho havíem associat a la prova femenina que s’estrena aquest any.

No, no em referia a això, però crear la prova femenina de la Volta és una cosa que ens feia molta il·lusió. La prova ha nascut sense la voluntat de fer ombra a ningú, volem anar a poc a poc i donar suport i ajudar el ciclisme femení. La Volta ha d’estar al costat de les noies i és per això que el dia 25, aprofitant la darrera etapa a Montjuïc.

Com neix la idea d’una prova femenina?

Partim de la idea que el ciclisme femení està pujant, anem a donar-li un cop de mà també nosaltres i organitzem aquesta prova.

Vull agrair públicament que el dia 25 en principi es disputava una competició organitzada pel club ciclista Baix Ter i han tingut l’amabilitat de passar la seva prova a dissabte 24, per tant ara estem treballant perquè els equips que participin de la prova de dissabte, es quedin per aquí i puguin córrer la prova femenina de la Volta.

En tot cas la nostra idea és aquest primer any començar provant-ho, fer-ho i que de mica en mica vagi agafant cos.

Coincideix amb la Gent-Wevelgem.

Sí, per això mateix dic que la nostra voluntat no és fer-li ombra a ningú. La Gent-Wevelgem és una World Tour femenina, la nostra té menys aspiracions. El que volem és que les noies de Catalunya que corren tinguin la oportunitat de competir al circuït de Monjuïc aprofitant l’arribada de la Volta.

Bé, dic Catalunya però també hem obert la possibilitat que hi participin seleccions de la resta de l’estat.

Vaja, que és una cursa pensada per potenciar el ciclisme femení des de la base.

Sí. Nosaltres volem que hi participin totes les categories. La idea per això és fer-ho diumenge al matí després de la sortida dels homes, esperem que hi hagi molt de públic a Montjuïc.

Moltes gràcies per atendre’ns i per la feinada organitzativa que representa un esdeveniment com la Volta!

Gràcies i encantat de parlar amb vosaltres!

 

Si voleu obtenir més informació sobre la Volta, podeu clicar aquí per accedir a la seva pàgina web.

 

Rubèn Peris durant la celebració d’una etapa de la Volta. Imatge de Toni Albir (EFE) extreta del Diario AS.

 

La imatge de portada de la publicació està extreta del Mundo Deportivo i el seu autor és Manuel Montilla.