Avui a l’Emmarcat us portem un corredor que s’està deixant veure molt i molt bé aquestes primeres setmanes, parlem del colombià cedit a la Fundación Euskadi Sergio Higuita!

En Sergio és un més dels corredors colombians que arriba al primer nivell del ciclisme mundial de la mà de l’Educaction First, tot i que, com veurem, no és on actualment corre.

Nascut al barri de Castilla de Medellín, una de les principals ciutats colombianes i fill de família humil, com la majoria de ciclistes “Paisas” va començar a córrer en bicicleta des dels 6 anys. Cada any corria una carrera local i de mica en mica li va anar dedicant més temps fins que als 13 anys es va començar a prendre seriosament l’esport, enrolant-se a un club formatiu: Club Nueva Generación i amb un entrenador que el va començar a guiar.

 

 

La seva progressió dins el club formatiu va ser molt bona fins a arribar al seu darrer any com a junior, el 2015, que va fitxar per l’estructura colombiana 4/72.

Aquesta estructura és important, ja que d’aquí és d’on es nodreix l’actual Manzana Postobon i la selecció nacional per a les grans carreres UCI d’escala mundial. Aquest pas el va permetre fer el salt al Team Manzana Postobon el 2016, que llavors formava part de la categoria Continental.

El Manzana Postobon és un equip pensat per fer d’escala formativa dels joves colombians cap al World Tour. El calendari bàsicament es centra en carreres continentals a Espanya i França, d’aquesta manera, els ciclistes s’acostumen a les carreteres, clima i manera de córrer a Europa.

Ja el 2016, amb solament 18 anys va disputar curses de manera regular amb bons resultats: Madrid, Ordizia, Isard acumulant algun top10 i sents dels millors joves a cada carrera.

 

 

La següent temporada el seu calendari va augmentar. L’equip va ascendir a Pro Continental i va córrer també a Langkawi, la Xina i la Volta a Colòmbia, de categoria 2.2. Els seus resultats més destacats van ser la classificació de muntanya d’Astúries o un 11è a Madrid.

Però el que més cridava l’atenció del jove Higuita era la personalitat i la combativitat allà on corria, sempre deixant-se veure i tenint bones actuacions.

El 2018 ja serà el seu tercer any a Europa. Se li segueix escapant la victòria com a professional, però la seva presència es deixa notar allà on va:9è a Amorebieta, 3r i 4t a 2 etapes a la Volta a Portugal  en grups reduïts, 9e a Castilla y Leon, 3r a una etapa d’Astúries.

També s’emporta la classificació de la Muntanya i és 9e a la general a la Xina, entre d’altres. A més a més, aconsegueix una victòria de prestigi a la Vuelta a Colombia a l’Etapa Reina davant els Jaramillo, Sevilla i la vella guàrdia nacional.

Atenció a la dada! Feia 30 anys que un sub23 no guanyava l’etapa reina de la Volta a Colombia!!

 

 

Cremada la seva etapa al Manzana Postobon, el novembre del 2018 l’Education First es fa amb els seus serveis per a les properes tres temporades, però realitza un moviment curiós en el món del ciclisme: estarà cedit fins a finals de juny de 2019 a la Fundación Euskadi.

En Sergio junt amb els seus mànagers i directors van creure oportú fer aquest pas intermedi. Van escollir l’Euskadi per la seva idiosincràsia d’equip formatiu, per la proximitat d’un dels directors de l’EF: Juanma Gárate i la presència a l’equip de Peio Goikoetxea, tècnic amb qui va coincidir el 2016 al Manzana Postobon.

Sembla que l’experiment no podria sortir millor. La Fundación Euskadi està obtenint una notorietat mediàtica i a nivell de resultats difícil de preveure i es que Sergio Higuita està rendint a un nivell molt alt aquest inici d’any: 6è, 12è i 4t als challenges de Mallorca, 2 6ens llocs i millor jove a Volta a la Comunitat  Valenciana i un segon lloc a l’Etapa Reina de la Vuelta a Andalucia que li han fet quedar el 7è de la general.

 

 

Seguirà fent el calendari espanyol i francès amb la Fundación Euskadi, unes carreres que ja té força per la mà, així que no seria d’estranyar veure’l aixecar els braços en alguna. Amb l’Education First correrà a partir de Juliol i ja té definit el calendari: Àustria, Utah, Colorado i Gran Bretanya.

Quan se li pregunta per un referent, el Sergio ho té clar: Nairo Quintana, del qual en destaca tot el palmarès que té i que fos el corredor que va obrir aquesta nova era brillant del ciclisme Colombià. Tot i això, ell no és un escalador pur. Malgrat la seva fisonomia: 1,66m i 57Kg té una punta de velocitat molt interessant, que de fet hem pogut veure com resolia sprints reduïts aquest inici de temporada.

 

 

De fet, a les etapes formatives té algun títol en velocitat en el velòdrom i això es deixa notar.

El seu somni és córrer una gran volta aviat i, fins i tot, el podríem veure debutar enguany a la Vuelta si el cos li aguanta.

Molta sort Sergio, més pólvora colombiana al World Tour!